Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan'dan Obama’nın eleştirisine yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama’nın basın özgürlüğü konusundaki eleştirilerine yanıt verdi. "Gıyabımda o tür bir açıklama yapıldığını duyunca üzüldüm. Sayın Obama’yla görüşmemizde o konular gündeme gelmedi. Hakaret ve tehdide Batı’da da müsaade edilmez" dedi.



CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan ABD ziyaretinin son gününde beraberindeki gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. ABD BaÅŸkanı Barack Obama’nın, zirve sonrası basın toplantısında Türkiye’ye yönelik yaptığı basın özgürlüğü ve demokrasi konularındaki eleÅŸtirileri hakkındaki soruya yanıt verdi.  ABD BaÅŸkanı ile görüşmesinde bu konuların gündeme gelmediÄŸini söyledi:

“Gıyabımda o tür bir açıklama yapıldığını duyunca üzüldüm. Sayın Obama’yla görüşmemizde o konular gündeme gelmedi. Bana o türden bir ÅŸey söylenmiÅŸ deÄŸil. Kaldı ki bizler daha önceki telefon görüşmelerimizde, basın üzerinden konuÅŸmak yerine, karşılıklı konuÅŸmanın daha faydalı olacağını da konuÅŸmuÅŸtuk.

Brookings Enstitüsü’ndeki konuÅŸmamda da belirttiÄŸim gibi, eleÅŸtiri ile hakareti birbirinden ayırmak lazım. Burada kanaat önderleriyle buluÅŸmamda, kendilerine örneklerle izah ettim. Türkiye’deki bazı gazetelerde, CumhurbaÅŸkanı için ‘katil, hırsız’ biçiminde manÅŸetler atılıyor. BaÅŸlıklarda tehditler savruluyor. Bu hakaretleri yapan gazeteler ve dergiler, halen yayın hayatına devam ediyor. Türkiye’de iddia ettikleri türden bir diktatörlük olsa, o tür yayınlar nasıl yapılabilir?

Hakaret ve tehdide Batı’da da müsaade edilmez. Daha geçenlerde Obama’yı Faceebook üzerinden tehdit eden biri tutuklandı, tutuklu yargılanıyor. Merkel’e Almanya’da biri benzer bir ÅŸey yaptı, yine ceza aldı. ABD yasaları baÅŸkana tehdidi 5 yıla kadar hapisle, yüklü tazminatla cezalandırıyor. Hakaret veya tehdit nedeniyle cezalandırma örnekleri, Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerden de verilebilir. Hakaret ve tehdit, basın özgürlüğü ya da eleÅŸtiri diye deÄŸerlendirilemez.

Obama, görüşmemizde bu konuları gündeme getirmiÅŸ olsaydı, tüm bu örnekleri önüne koyar, bunları ona da söylerdim.”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ABD BaÅŸkanı Obama ile Beyaz Saray'da bir araya gelmiÅŸ, 50 dakika süren görüşmede, bölgesel güvenlik ve IŞİD'le mücadele gibi konuların ele alındığı açıklanmıştı.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan’ın da katıldığı Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin kapanışında konuÅŸtuktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı. Obama, Türkiye’de basına yönelik yaklaşımın ülkeyi "sıkıntılı bir yola sokabileceÄŸi" uyarısında bulunmuÅŸtu. Türkiye’deki bazı eÄŸilimlerden "rahatsız" olduÄŸunu söyleyen Obama, "Gerçek olan bir ÅŸey var ve bunu doÄŸrudan da söyledim: Türkiye’deki bazı eÄŸilimlerden rahatsız olduÄŸum bir sır deÄŸil. Ben basın özgürlüğüne, din özgürlüğüne, hukuk ve demokrasiye güçlü bir ÅŸekilde inanıyorum" demiÅŸti.

Kaynak: Hürriyet ve Yeni Şafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.